Uçucu yağlar doğal ve doğal olan sağlıklı olduğu için en katışıksız ürünleri kullanabilmek için özen gösteriyoruz. Peki doğal olan bir ürün bize zarar verir mi? Cevap basit; yanlış kullanırsak evet.
Ünlü bilimadamı Paracelcius, ilaçla zehir arasındaki farkın doz olduğunu söylemiş. Hakikaten de dünyanın en "arı, saf" suyunu bulsanız ve litrelerce içmeye kalksanız, hani böbreklerin süzme hızını da aşan bir şekilde su alımıyla beyin hücrelerinizin şişmesi ve ardına ölüm gibi bir sonuç içten bile değil.
Aynı şekilde uçucu yağların da kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bir kere çok konsantre ürünler, 4 ton gül yaprağından 1 litre gül yağı çıkıyorsa düşünün yağlar bitkilerin kendilerinden kaç kat yoğun.
İçinde de yoğun kimyasallar olduğu için doğru kullanılmazlarsa tahriş edici ve daha bir sürü sıkıntılı durum oluşturabilirler. Şu noktaları sizler için özetledim:
*Lavanta ve birkaç istisna dışında uçucu yağlar cilde uygulama veya ağızdan alımlarda mutlaka taşıyıcı (sabit) yağlarla karıştırmalı. Bu karışımın da yüzdesi önemli; yaşa, uygulanacak bölgeye, süreye, duruma göre değişkenlik gösterir.
*Uçucu yağlar koklama şeklinde yoğun kullanılırsa baş ağrısı yapabilir.
*Narenciyelerin uçucu yağları, ölmez çiçek, kantaron yağı gibi ürünleri ihtiva eden formülleri sürüp gün ışığına çıkarsanız leke oluşabilir.
*Yağların türleri önemlidir; örneğin lavanta yağının hidrolatta çoğu alttürü kullanılırken, çocuklarda ve solunum sıkıntısı olanlarda Lavandula intermedia'yı kullanamazsınız. Bu nedenle terapi amacıyla kullandığınız bütün yağları aromaterapi bilen bir doktora danışın, nasıl bir ilacı rastgele kullanmıyorsanız, bu doğal kimyasalları da danışarak kullanın.
*Uçucu yağlar ısıya ve ışığa hassastır, ısı ve ışık fonksiyonlarını bozar.
*Uçucu yağların olduğu şişeyi çok açıp kapatmak oksijenle temasa, kimyasal reaksiyona ve istenmeyen etkilere yol açar.
*Analiz ettirilmeyen uçucu yağların etkisi tartışmalıdır; yani bir formül size etki etmezse içeriğini sormaktan çekinmeyin.
*Uçucu yağlar doğal olsalar da alerji yapabilirler. Domates de doğaldır ancak alerji yapabiliyor, öyle değil mi?
*Psikolojimizi bazı uçucu yağlar tam ters etki göstererek bozabilir, bu durumda geçmişte o kokuyu/aromayı kötü bir olayla beraber ele almış, beraber kodlama yapmışızdır. Gül yağı örneğin herkese iyi gelirken çocukluğunuzda cenazede ikram edildiyse kötü bir şekilde kodlanmış olabilir, gül kokusuyla kötü hissedebilirsiniz.
Doğru ürün seçimine dikkat etmeniz dileğiyle .
Sağlıklı günler dileriz.
Comentarios